Winterdip

Het is nu begin februari 2012. 3 december hebben we de 65e verjaardag van broer Joop gevierd terwijl de krokussen al de kop opstaken. Of Joop veel AOW gaat trekken betwijfel ik. Hij heeft zijn werkzame leven praktisch altijd in Frankrijk doorgebracht.
We zijn net de natte moesson voorbij en het heeft nog nauwelijks gevroren maar nu duiken we toch nog een heuse winterperiode in. De temperatuur komt minimaal een week niet boven nul en in Friesland zijn de rayonhoofden al stand-by. Een mooie tijd dient zich aan voor schaatsliefhebbers; voor fietsers zoals ik breken barre tijden aan. Met deze kou naar buiten gaan om eens een stukje te fietsen is vragen om problemen. De longen, althans de mijne, zijn niet gemaakt om zich vol te pompen met Siberische lucht.  Bovendien lijken al mijn uitsteeksels al te bevriezen bij een temperatuur van plus drie graden.
Van fietsen komt vrijwel niets. Ik ben aangewezen op wat oefeningen op de mat en een beetje trappen op de hometrainer. De laatste drie maanden lukte het soms een tochtje van hooguit 60 km op de weg te maken of 30 km in het bos met de mountainbike. Je wilt toch de routine erin houden.
Bij ons vaste vertrekpunt is het ook niet echt gezellig. Het zijn steeds dezelfde leden die proberen er nog iets van te maken. Je kunt ze op de vingers van ééen hand tellen. De meeste fietsmaten zijn in diepe winterrust, ze verpozen zich in de sportschool of ze herstellen van hun blessures en kwalen thuis op de bank.
Echt opwekkend is deze winterperiode niet. Nu ik niet hoef te fietsen doe ik het nog rustiger aan. De krant wordt uitvoerig gelezen, maar daar word ik ook niet vrolijk van. De babyboomers krijgen de schuld van de crisis, de pensioenen gaan omlaag en Alberto Contador krijgt misschien volgende week te horen of hij de Tour de France van 2010 gewonnen heeft of niet. Marian Vos wordt wereldkampioen veldrijden bij de meisjes en Niels Albert bij de mannen. Maar na Niels volgen er nog zes Belgen. Ook daar is de lol van af.
Als ik niet oppas, zit ik zo nog in een fietserswinterdip. En zie er maar eens uit te komen!

P. Zoetemelk