Winterstand

Storm raast over Nederland, regen slaat hard tegen het raam, bomen worden op een natuurlijke wijze ontbladerd, de temperatuur daalt naar onaangename waarden. De herfst heeft zijn intrede gedaan, de tijd van mooie zonnige dagen ligt achter ons, het vooruitzicht is dat wij een natte, koude en onaangename periode tegemoet gaan.
A.s. weekend de snerttocht, als die al doorgang heeft. Het weer werkt niet mee en om zeiknat en bibberend van de kou weer huiswaarts te gaan, nodigt ook niet uit de fiets van de haak te halen.
Velen denken dat in maart, april 2013 hét moment is de banden op druk te zetten, de fiets te ontdoen van neergedwarrelde stof, de ketting met een paar druppels olie te verwennen, op zoek naar gewoon fietsplezier.
Zelf ben ik van plan actief te blijven, als het kan op de fiets, als het moet in de sportschool. School werkt mee, zij gunnen mij ontslag per 1 januari 2013, zodat ik voldoende tijd krijg mijn voornemen geen winterkilo’s aan te komen te realiseren.
Van drie maal per week fietsen terug naar….., wie zal het zeggen. Je hebt het niet zelf meer in de hand, Boreas en Pluvius hebben het in de hand of het enthousiasme blijft zoals het was. De fiets wil misschien wel, maar of het verstand wil meewerken, dat is de vraag. De mentale druk om toch te gaan fietsen zal groot zijn, de psychische druk om thuis te blijven ook. Wie kan daarmee omgaan? Wie kan dit handelen?
Emotioneel zet ik mijn hersens in de winterstand, rationeel in de fietsstand. Welke van de twee gaat het winnen? Ga ik mijn doelen nastreven om te trainen voor de fietstocht naar Santiago de Compostella, of toch maar gewoon gewoon doen en alle ontberingen achterwege laten. Twijfels alom, zo zie je dat emotie en ratio elkaar stevig in de weg zitten.
Voorlopig maar even de ratio laten winnen van de emotie. Als het nat en/of  glad is niet fietsen, als het weer het toelaat gewoon de weg op, alleen of met een paar clubleden. Een reservefiets moet nog geprepareerd worden voor de winterse dagen, de mooie nieuwe Koga moet maar even wennen aan het idee dat hij in de winterstand wordt gezet.