Fietsen en lezen over fietsen Peter van Dalsem

Hoewel verslaafd aan de fiets en het fietsen zelf, is er een derde verslaving die gaat over het lezen over fietsen. Eenmaal “gepakt” door de soms “schone” artikelen en verbluffend mooi gemaakte foto’s, kan ik het niet laten mij te laten dompelen in het lezen van boeken, magazines en bookzines.

In de periode tot en met het begin van de voorjaarsklassiekers worden wij, de lezers, de adicts, overstelpt met uitgaven die we misschien allemaal willen hebben, maar nooit allemaal kunnen lezen, zo veel is tegenwoordig verkrijgbaar of bij de boekhandel  of bij gespecialiseerde e-shops voor sportliteratuur.

Heeft het fietsen aan belangstelling ingeboet? Als je het aantel reguliere uitgaven bekijkt zeg ik nee, als je het aantal nieuwe uitgaven ziet zeg ik een volmondig NEE.

Waar te beginnen. Velen hebben een abonnement op of Fiets, of de Wielerrevue, of Cyclo-Sport, of had een abonnement op Wielerland (gestopt). Dat zijn de magazines die met een bepaalde regelmaat door een PostNL-medewerker door de brievenbus werd gestopt of in de boekhandel verkrijgbaar.

Dan heb je nog de bookzines, dus geen boek, en ook geen magazine, maar iets er tussenin. In Nederland heb je juweeltjes van bookzines, maar ook in Belgie en in de UK worden er schitterende uitgaven op de markt gezet.

Geïnteresseerd in het Brabants wielrennen, dan is “HELDEN” een must om te lezen. Twee maal per jaar verschijnt dit met verhalen, anekdotes en foto’s over en van Brabantse wielrenners.  Deze maand (april) verschijnt hun nieuwe uitgave en is in de boekhandel verkrijgbaar. Niet verwarren met het blad van Frits Barend, dat is iets heel anders!

Al heel lang is “de Muur” een gewaardeerde uitgave over het wielrennen, recent met nummer 40 over Vlaanderens Mooiste. Leesbare, soms poëtisch,  geschreven artikelen van bekende scribenten die de wielerwereld van binnen en van buiten kennen.

Sinds verleden jaar verschijnt “Soigneur”, door jonge wielerfanatici geschreven en voorzien van soms wereldse fotografie, een must-have voor elke wielerliefhebber. Eind maart verscheen nummer 3, en net als de eerste twee uitgaven, weer uitstekend leesbaar.

Aangestoken door het wielervirus, hebben enkele jonge Belgische entrepeneurs het lef gehad om ook te starten met een nieuw wieler-bookzine,  “Bahamontes” getiteld. Het is een uitstekend verzorgde uitgave, eind maart is nummer 1 op de markt gekomen. Mooie artikelen, ook hier foto’s uit de buitencategorie en in een ruk uit te lezen.

Dan nog de UK. Wat daar zich allemaal afspeelt met het wielrennen is hier bijna helemaal onbekend, maar een ding is zeker, bookzine “Rouleur” is van buitencategorie, uiteraard Engelstalig. Niet alleen het heden komt aan de orde, maar ook de reportages over fietsenmakers (vooral Italië) laten je herinneringen over de namen van Zullo, Olmo, Benotti  en nog vele anderen weer leefbaar maken.

Elke zomer geeft de Franse uitgever So Foot! een magazine uit over de Tour de France getiteld Pedale!, zeer goed leesbaar, verrassende interviews, maar wel in de Franse taal. Als je deze zomer op vakantie bent in Frankrijk, schaf voor € 5 zo een blad aan en zet je voor de tent of caravan en geniet, als je wilt met een glas wijn bij de hand.

Dit is nog maar een kleine opsomming van wat verkrijgbaar is en allemaal echte aanraders zijn. Er vinden nog meer  initiatieven plaats om nog meer mooie uitgaven op de markt te zetten. Straks worden wij weer overstelpt met boeken over de 100ste Tour de France. Als je alle aankondigingen moet geloven, zijn er straks tientallen nieuwe boeken op de markt, die allemaal een beetje van hetzelfde zijn.

Veel leesplezier.