Karel

Ik dacht met het wielercommentaar bij de Belg wel een en ander te hebben opgestoken van uitdrukkingen die specifiek slaan op de wielersport. Er bestaan zelfs meerdere “wielertermen” boekjes welke na ongeveer 6 maanden voor een fractie te koop zijn op Internet of bij de Slegte.
Totaal onverschillig, op bezoek bij mijn dochter in Mechelen (B), liep ik bij de Slegte naar binnen met de gedachte dat er wel iets moest liggen wat ik thuis nog niet in de boekenkast heb staan. Via een soort van ANWB-richtingwijzer vond ik al snel de afdeling sportboeken. Daar lag iets wat mij bekoorde, een Belgische uitgave van Lannoo met de titel Koarle!, Vader van de Ronde van Vlaanderen.
Geïnteresseerd begon ik te bladeren, er viel een CD uit. Ik schrok. Ik dacht dat er een fout was gemaakt. Ik keek naar de hoes, gelukkig, het hoorde bij het boek. Ik bladerde verder en werd al snel getroffen door de fantastische foto’s en het fraaie taalgebruik waarin een ode wordt gebracht aan de stichter van “de Ronde”. De aanschaf was in enkele seconden geregeld.
Deze week had ik even tijd, ik bladerde door het boek, de geur van nieuw. Het overviel mij, ik bladerde verder, nam flarden op van de tekst. Het gebeurt niet vaak dat je zo een geweldig gedocumenteerd boek aantreft. Natuurlijk tref je veel Vlaams taalgebruik aan, maar door het lezen van kranten en boeken raak je daar aardig mee bekend.
Over de twee grote Rikken, Rik I en Rik II, trof ik een frase aan die mij even stil liet worden. Over Rik I heeft Karel van Wijnendaele, daar heb ik het hier over, eens gezegd dat “als deze de pees zal afleggen”… Van deze uitspraak had ik nog nooit gehoord. Verder lezend begreep ik dat dit de betekenis had van “er ooit mee zal stoppen”.
Voor Rik II, die van Looy, was Karel minder complimenteus. Hoewel een goed coureur, volgens Karel, kon Rik II zich moeilijk beheersen. Hierover werd gezegd dat “onstuimig doen gelijk staat met een doodzonde in de Christikerk”, hiermee doelend op het tomeloze verbruik van kracht tijdens een Tour de France.
In 1951, na de aankomst van de laatste etappe in het Parc Des Princes in, Parijs stond er geen een Belg bij de eerste vijf van het algemeen klassement. Dat was sinds jaren niet meer voorgekomen.
Dit was aanleiding voor Karel om de radio-uitzending te beëindigen met de woorden “We hebben alleen de ogen om te schreien”.  Treffender kan niemand hem dat nu nog nadoen.